wijkfeest Chambéry
Paasfeest 2005

Algemene werking en projecten

Feesten en interculturele werking:

Het samenleven van verschillende mensen in de wijk wordt echt boeiend als iedereen, elke cultuur, er zich ook echt thuis voelt. De feesten zijn een ideaal instrument om deze uitdaging aan te gaan en mensen dichter bij elkaar te brengen.
Alle deelwerkingen van Chambéry zijn een paar keer per jaar de drijvende kracht achter de organisatie van feesten in het wijkhuis en in de buurt. Carnaval, Pasen, Sinterklaas,… worden aangegrepen om gezamenlijk iets op te zetten, iets van elkaar te leren en ontmoeting mogelijk te maken. Het feest is vaak de uiting van een intense samenwerking die zich vertaalt in de vorm van: kook- en crea-ateliers binnen de kinderwerking, de ploeg van Chato die iets in elkaar timmert, de vrijwilligers die hun handen uit de mouwen steken,… en soms wordt er in gemengde groepjes gekookt of creatief werk gemaakt. Het opzet van deze voorbereidende ateliers is creatieve uitwisseling en kennismaking,  maar ook het actiever betrekken van het doelpubliek bij de werking. Het grootste feest is het wijkfeest Chambéry dat doorgaat in september. Naast de eigen feesten, werkt Chambéry ook mee aan feesten en projecten van andere organisaties, zoals de Zinnekeparade en de verschillende wijkfeesten in het kader van het Programme Cohésion Sociale,...

Meer informatie?
Voor informatie over de eerstvolgende activiteit kan u terecht aan het onthaal, tel: 02/646 20 57
Het concrete programma en de prijs vindt u ook in de wijkkrant

Wijkwerking:

Vanuit dezelfde visie die aan de grondslag ligt van de organisatie van allerlei feesten, namelijk het samenleven in de wijk versterken, werkt Chambéry actief mee aan verschillende werkgroepen op wijkniveau. Een Belangrijke werkgroep is het platform 'Citoyenneté en Solidariteit'. Het platform heeft zich onder meer als opdracht gegeven om over de taalgrenzen heen en met verschillende organisaties samen te werken rond verdraagzaamheid en samenlevingsopbouw. Er worden positieve acties opgezet om de bewonersparticipatie aan de wijkfeesten te bevorderen, er wordt nagedacht over de inzet van culturele projecten op wijkfeesten en er wordt samen met de omwonenden gewerkt rond het ‘samenleven’ in de publieke ruimtes.

Meer informatie?
Neem contact op met Betty D’Haenens, tel: 02/646.20.57

Scholenwerking:

Er is een goede samenwerking met de Nederlandstalige wijkscholen Lutgardisschool en ’t Regenboogje. Vanuit Chambéry proberen we op verschillende manieren in te spelen op de diversiteit die beide wijkscholen kenmerkt. De ondersteuning situeert zich op heel wat domeinen (taalstimulerende projecten, deelname aan overleg met leerkrachten en andere schoolpartners, aanwezigheid op schoolfeesten, openklasdagen,…) en wordt door verschillende medewerkers van het wijkhuis opgenomen. Daarnaast is er ook een beperkte samenwerking met het Koninklijk Atheneum van Etterbeek. Sinds 2005 is het Wijkhuis Chambéry verkozen als externe partner in de schoolraad van het Atheneum. Vanuit onze eigenheid en ervaring met het Brussels socio - culturele en welzijnswerk, trachten we de school op een actieve wijze te ondersteunen en te bevragen met het oog op het verbeteren van de slaagkansen van de jongeren.

Meer informatie?
Neem contact op met Lies Verhoeven, tel: 02/646.20.57

Verhuur van lokalen voor wijkbewoners:

Wijkbewoners die op zoek zijn naar een lokaal of een kleine feestruimte met keuken voor een kleine familiebijeenkomst (maximum 50 deelnemers) kunnen hiervoor tegen een zeer lage prijs in het Wijkhuis terecht. Onze deuren staan ook open voor wijkorganisaties die op zoek zijn naar een vergaderruimte of een klein zaaltje voor één of andere activiteit. Gezien het Wijkhuis middenin een woonzone gesitueerd is, moeten de einduren wel gerespecteerd worden (we vragen om de muziek te dimmen vanaf 22 uur ’s avonds en het wijkhuis te verlaten om 24 uur ).

Meer informatie?
U kan steeds terecht aan het onthaal, tel: 02/646.20.57
Contactpersonen verhuur zalen: Betty D’Haenens

Ophaalpunt voor biogroenten en fruit:

Het Wijkhuis is één van de depots van “Den Diepen Boomgaard”, een bioboerderij en sociaal economieproject uit Grimbergen. Wekelijks levert 'Den Diepen Boomgaard' fruit, brood en bio-groentenpaketten aan verschillende ophaalpunten in en rondom Brussel. In Etterbeek worden de bio-paketten op woensdagnamiddag geleverd.

Meer informatie?
Neem contact op met “den Diepenboomgaard”, Rijkenhoekstraat 80, 1850 Grimbergen, tel: 02/270.00.35,
fax: 02/270.09.30, e-mail: info@diepenboomgaard.be
web-site: http://www.diepenboomgaard.be/

Nederlandse taallessen in samenwerking met 'Brusselleer':

De vzw 'Brusselleer' organiseert in de verschillende Brusselse gemeenten Nederlandse taallessen, alfabetisering en andere cursussen. De vzw richt zich hierbij uitdrukkelijk naar laaggeschoolde volwassenen. Ook in het Wijkhuis Chambéry organiseert Brusselleer op verschillende momenten in de week Nederlandse lessen voor anderstaligen. Meestal wordt aan de cursisten gevraagd eerst een test af te leggen in het huis van het Nederlands om hun niveau te bepalen en te zien welke methodiek het meest geschikt is voor hen. Naargelang het resultaat worden ze doorverwezen naar een cursus van Brusselleer, naar een centrum voor volwassenenonderwijs of naar een andere school.

Meer informatie?
Indien u op zoek bent naar het aanbod van Nederlandse lessen in Brussel, kan u best contact opnemen met het Huis van het Nederlands, tel: 02/501.66.60, e-mail: info@huisnederlandsbrussel.be, web-site: www.huisnederlandsbrussel.be

Wenst u specifieke informatie over de lessen die in het Wijkhuis georganiseerd worden, kan u contact opnemen met het onthaal, tel: 02/646.20.57 of met Brusselleer, tel: 02/223.20.45, info@brusselleer.be

Netwerk ter bevordering van kennisuitwisseling (RES):
Het RES is een uitwisselingsnetwerk waar mensen hun vaardigheid kunnen aanleren aan iemand anders (b.v. een taal, muziek, een fiets herstellen,...) en als tegenprestatie daarvoor van iemand anders iets anders kunnen leren. Deze uitwisselingen gebeuren volledig op vrijwillige basis, individueel of in groep, bij mensen thuis of in gemeenschappelijke lokalen. In het wijkhuis vinden meerdere uitwisselingen plaats.
In een samenwerkingsakkoord werd vastgelegd dat de activiteiten die in het wijkhuis plaatsvinden, toegankelijk zijn voor het publiek van het wijkhuis.

Meer informatie?
Neem contact op met Michel Bastin, tel: 02/ 649.15.98 of 02/209.63.91